T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / AKCAABAT - Akçaabat Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Duyurular

Duyurular

Nis

2023 - 2024 eğitim öğretim yılında Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci ön değerlendirme uygulamaları, 10 Şubat - 14 Nisan 2024 tarihleri arasında tamamlanmıştır.  

Ön değerlendirme uygulamaları sonucunda yetenek alanlarına ve sınıf düzeylerine göre bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerimiz için bireysel değerlendirme uygulama randevularına ait giriş belgeleri 15 Mayıs 2024 tarihinden itibaren kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden alınabilecektir.

Bireysel değerlendirme uygulamaları, her yetenek alanı için ayrı ayrı gerçekleştirilecek şekilde planlanacak olup 27 Mayıs 2024 tarihinde başlayacaktır. 

Bilim ve sanat merkezleri öğrenci tanılama ve yerleştirme süreci ön değerlendirme uygulama sonuçlarına itiraz başvuruları 22 - 26 Nisan 2024 tarihleri arasında e-İtiraz Modülü üzerinden yapılabilecektir.

Sonuçlar için tıklayınız.

Nis

Kurumumuz sorumluluk bölgesinde ki okul ve kurumlarımızdan alınan veriler doğrultusunda oluşturulan RİSK HARİTALARI ANALİZİ RAPORU na ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ.

Kas

Tüm okullarımızın aşağıdaki açıklamaları dikkate alarak 3 Aralık 2023 tarihine kadar veri girişini yapması gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Sadece okul risk haritası sonucu oluşan toplam sayılar forma işlenecektir. 1 okulun sadece 1 okul sonuç formu olması gerekiyor. LÜTFEN SINIF VERİLERİNİ TEK TEK GİRMEYİNİZ!

 

Sınıf Risk Haritası örneğine ulaşmak için buraya TIKLAYINIZ.

 

Okul Risk Haritası örneğine ulaşmak için buraya TIKLAYINIZ.

 

 

Sisteme giriş yapmak için TIKLAYINIZ.

Eyl

Şbt

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle, İlçe Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibi'nin 10.02.2023 tarihinde toplanarak aldığı karar neticesinde ve yapılan planlama doğrultusunda öncelikli olarak ilçemiz bünyesinde ve  Akçaabat Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin görev bölgesinde bulunan Rehber Öğretmen /Psikolojik Danışmanlara Akçaabat Rehberlik ve Araştırma Merkezinin koordinesinde 14.02.2023 Salı günü Saat 14:00'da online olarak Psikolojik İlk Yardım ve Psikolojik Sağlamlık konularında bilgi paylaşımında bulunulması amacıyla Psikolojik İlk Yardım konusunda Uzm. Psikolojik Danışman Nihal TOPAL, Psikolojik Sağlamlık konusunda Uzm. Psikolojik Danışman Emine ŞAHİN ÜLKEN ve vaka paylaşım konusunda Trabzon Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hanife AYDIN tarafından eğitim verilmesi planlanmıştır. 

Katılımlarınız bekliyoruz.

Şbt

Psikolojik İlk Yardım: Afet, kaza, terör saldırısı veya bireysel/toplumsal düzeyde olumsuz etkilere neden olan herhangi bir olay sırasında ya da sonrasında gerçekleştirilen bir çeşit erken dönem psikososyal müdahale yaklaşımıdır (Brymer ve ark. 2006).

 

Çok değerli paydaşlarımız; Bakanlığımız tarafından hazırlamış olan Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım içeriklerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini geride bırakacağız. Gün, 85 milyonun tek yürek olma günüdür.

 

Geçmiş olsun TÜRKİYE'M..   

Şbt

Okullar, çocukların zamanlarının önemli bir bölümünü geçirdikleri ortam olmasıyla beraber akranları, öğretmenleri ve diğer personelden önemli ölçüde sosyal destek aldıkları yerlerdir. Bu nedenle, özellikle kriz durumları ve travmatik durumlar için psikososyal destek sunmada önleyici ve koruyucu ruh sağlığı hizmetleri açısından birincil ortam olan okul çok önemlidir (NCTSN, 2012a).  Dolayısıyla okullar hem öğrencilere yönelik travma sonrası müdahalelere erişilebilmesi hem de bu müdahalelerin sürdürebilir olması açısından kritik bir öneme sahiptir. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında Milli Eğitim Bakanlığının Psikososyak Destek Eylem Planı kapsamında Akçaabat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akçaabat Rehberlik ve Araştırma Merkezi koordinesinde Psikoeğitim Öğretmen ve Veli bilgilendirme eğitimleri planlanmıştır.

Ara

1. Sınıf Kayıt Erteleme İşlemleri 

Öğrencinin takvim yaşına göre 2022 - 2023 Eğitim ve Öğretim yılında  Okula Kayıt durumunu e - okul yaş hesaplama adresinden öğrenebilirsiniz.

Gelişimsel olarak farklı düzeyde olan öğrenciler  uzman doktor muayenesi sonucunda ilkokul başlamasına uygun olmadığına dair "Tek Hekim Durum Bildirir Sağlık Raporu" alınması halinde RAM raporu doğrultusunda okul öncesi eğitimi 1 yıl uzatılabilmektedir.

Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.

72 - 77 aylık olan öğrencilerin Okul Öncesi eğitiminin uzatılması  işlemleri RAM tarafından yapılmaktadır.

Okul öncesi eğitime devam karar verilen öğrenciler Özel Gereksinimli Öğrenci / Kaynaştırma Öğrencisi olarak e - okul sistemine işlenmektedir.

SAĞLIK RAPORU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Sağlık Raporlarının e - Rapor olarak düzenlenmesine dikkat ediniz.

Sağlık Raporun Teşhis - Tanı kısmında mutlaka bir yetersizlik türü yazmalıdır.

Yetersizlik Türleri Örnek:

• Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu,

• Dil Konuşma Güçlüğü,

• Duygu Davranış Bozukluğu,

• Süregelen Hastalık

• Bedensel Yetersizlik, İşitme, Görme Yetersizliği vb.

Sağlık Raporunda yer alan "Gecikmiş Dönüm Noktası" tıbbi tanısı Hafif Düzey Zihinsel Yetersizlik eğitsel tanısına karşılık gelmektedir.

1. Sınıf Kayıt Erteleme Dilekçesi İçin Tıklayın.  

İLGİLİ MEVZUATLAR

1) OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE  İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

a) İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

b) Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.

 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ

34. Maddesi 5.fıkrası "Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerden kayıtların yapıldığı yılın Eylül ayı sonu itibarıyla 68 ayını tamamlamış 79 aydan gün almamış olan ve ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını ''Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporu'' ile belgeleyen öğrencilerin Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda okul öncesi eğitime 1 yıl daha devamları sağlanır.

Ekm

Akçaabat RAM bölgesine ait risk haritasının oluşturulabilmesi için bölgemizdeki bütün okulöncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitim okullarımızca hazırlanan "okul risk haritalarının" 2 Aralık 2022 tarihine kadar kurumumuz web sayfası (akcaabatram.meb.k12.tr) adresinde Duyurular sekmesinde yer alan '2022 - 2023 Eğitim - Öğretim Yılı Okul Risk Haritaları Verileri' linkinden açıklamalar dikkate alınarak belirtilen tarihe kadar girilmesi gerekmektedir.

Sisteme giriş yapmak için TIKLAYINIZ.


NOT: OKUL SONUCU TOPLAM SAYILARI FORMA İŞLENECEKTİR. LÜTFEN SINIFLARI TEK TEK GİRMEYİNİZ.

Kas

Gerek ülkemizde gerekse dünyanın pek çok ülkesinde yapılan araştırma bulguları zorbalık olaylarının ciddiye alınabilecek, zorbalığa uğrayan öğrenci oranlarının hiç de küçümsenemeyecek boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır (Pişkin, M., 2002).

Öğretmenler öğrenciler arasında yaşanması olası zorbalık ve şiddet olaylarında kilit rol oynarlar. Ancak öğretmenlerin bu sorunla etkili bir biçimde baş edebilmeleri için zorba öğrencileri nasıl önleyeceklerini ve kurbanları nasıl korumaları gerektiğini bilmeleri ve bunu uygulayabilmeleri gerekir (Ayas, T. ve Pişkin, M., 2005).

Tüm bu durumlar göze alındığında Akçaabat Ram bölgesinde görevli tüm Okul Öncesi öğretmenleri, Sınıf Öğretmenleri ve Özel Eğitim Öğretmenlerine yönelik eğitim planlaması yapılmıştır. 

Bölgemize ve çocuklarımıza katkı sağlaması temenni ediyoruz.

Ekm

TRABZON VELİ AKADEMİSİNDE BU HAFTANIN KONUSU: "ÇOCUĞUN SOSYAL DUYGUSAL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE AİLENİN ROLÜ"

Ekm

İÇERİĞE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

Ekm

ÖZEL EĞİTİM TANILAMA VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

DETAYLI BİLGİYE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

Ekm

Akçaabat, Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Beşikdüzü, Şalpazarı, Düzköy ve Tonya ilçelerinde ki anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, bilsem ve halk eğitim merkezlerinin doldurması gereken form aşağıda paylaşılmış olup iyi çalışmalar dileriz.

Kurum bilgilerinizi doldurmak için buraya tıklayınız.

Ekm

Bu çalışma 81 ildeki yerel hedef komisyonlarının ürettiği çalışmaların daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesi amacıyla yapılmıştır.  Psikolojik danışmanlar/rehber öğretmenler görev yaptıkları kademelere göre okul yıllık rehberlik planlarında bulunan yerel hedef, özel hedef ve hedef dışı çalışmalara yönelik üretilmiş birçok içeriğe kolaylıkla erişme, içeriklerden fikir edinme imkanı bulacaklardır. Yerel hedef komisyonlarında görev alan bütün psikolojik danışman/rehber öğretmen arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.